20.10.15
З початком грибного сезону серед населення Держави починають реєструватися випадки отруєння грибами. В Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10 - 15 становлять реальну небезпеку для життя. Отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло може призвести до отруєння із смертельними наслідками декількох людей. Найчастіше смертельні випадки пов’язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. Незважаючи на постійне інформування населення про те, як визначати бліду поганку, продовжують фіксуватися випадки її помилкового вживання. Це пов’язане з тим, що поганка може змінювати свої характерні особливості в залежності від умов навколишнього середовища.
Україна відноситься до країн, в яких вживання дикорослих грибів є традиційним. Найбільш небезпечна ця традиція там, де значна частина населення внаслідок урбанізації втратила навики збирання грибів, але зберегла традиції їх вживання. Певне значення також має і погіршення екології, що обумовлено наявністю у грибах підвищеного змісту токсичних елементів. Останнє становить окрему проблему.
При збиранні грибів, навіть при наявності деяких знань та досвіду. Завжди необхідно суворо додержуватися основних правил щоб запобігти випадкових помилок, які можуть призвести до отруєння. Правила по попередженню грибних отруєнь необхідно завжди пам’ятати.
1. Збирайте у лісі тільки ті гриби, про які ви знаєте, що вони їстівні.
2. Гриби, яких ви не знаєте чи в яких ви невпевнені, ніколи не вживайте в їжу.
3. Ніколи не збирайте тих грибів які на основі божки мають кульовидне стовщення, яке оточене оболонкою (як у червоного мухомора).
4. Коли збираєте гриби особливо сироїжки будьте уважні та збирайте їх так, щоб ніжка залишалася цілою.
5. Якщо збираєте шампіньйони, звертайте увагу на колір пластинок знизу шапки. В шампіньйона вона бідно рожева або темно - коричнева, а в поганки бліда.
6. Якщо ви збираєте гриби для того, щоб посолити, тобто ті гриби, які містять молочний сік, то обов’язково перед посолом гриби потрібно відварити чи вимочити, гіркий смак.
7. Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, червивих та зіпсованих.
Треба знати, що гриби це свого роду іграшки, небезпечні для життя, тому поводитися з ними потрібно дуже обережно, адже на кону стоїть власне життя.
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
• вживання отруйних грибів;
• неправильне приготування умовно їстівних грибів;
• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо!
• Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
• Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
• Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
• Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
• Не куштуйте сирі гриби на смак.
• Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
• Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
• При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
• Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
• Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
• Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
• Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
• Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
• УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
- "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
- "Усі гриби в молодому віці їстівні".
- "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
- "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
- "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
- "Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин".
- "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
• Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами.
1. Викличте "Швидку медичну допомогу".
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
• Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.
попередня
Пожежна безпека на виборчих дільницях.
наступна
Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час експлуатації обігрівальних приладів